20 Mart 2012 Salı

DÜNYANIN EN GİZEMLİ YERLERİ

Kuru Vadiler, Antarktika

Antarktika kıtasının iç bölgelerinde bulunan Kuru Vadi olarak adlandırılan bölge dünyanın en kurak ve susuz yeri. Yaklaşık iki milyon yıldır tek bir damla bile yağış almıyor. Birkaç vadiden oluşan bölgedeki tek bir vadi üzerinde yer alan nehirler küçük bir göl oluşturmuş. Bölgedeki tek su kaynağı olan bu alan en nemli ve yaşam belirtisinin olduğu yer.
Antartika’nın bazı bölgelerine neredeyse hiç kar yağışı olmaması ilginç bir durum. Fakat ‘Dry Valley’ olarak bilinen Kuru Vadi, daha tuhaf çünkü bir film setini andırıyor. Uçsuz bucaksız kum çölü, fok iskeletleri, ürkütücü rüzgar ve volkanik gaz deliklerinin şekillendirdiği kayalar, bölgeyi gerçek olması mümkün olmayan bir yer haline getiriyor.

Antarktika McMurdo Kuru Vadiler’i , McMurdo Koyu’nun batısındaki sıra vadilerdir. Çok düşük nem, kar ve buz tabakasından yoksun olduklarından bu ismi alırlar. Görece nemli kayaların içerisinde yaşayan fotosentetik bakteriler bulunmuştur. Bilim adamları Kuru Vadiler’i, Mars’a en yakın yeryüzü koşulları olarak kabul etmektedirler.

Görünür bölgeden termal kızılöte dalgaboyu bölgesine kadar 14 tayf bandı ile ve yaklaşık 15′e 90 metrelik yüksek uzaysal çözünürlüğü ile ASTER, haritalamak ve gezegenimizin değişen yüzeyini izlemek için Yer’in fotoğraflarını çekmektedir.

Kara Kaya çölü (Nevada, ABD)

Black Rock Çölü ABD’de, Nevada’nın kuzey batısında, Humboldt ve Pershing illerinde yer alan Büyük Havza'nın bir bölümünü kaplayan, lav yatakları ve alkali düzlüklerden oluşan 110 km uzunluğunda, 31 km genişliğinde 2600 km² yüzölçümündeki çorak bölge.

İçinde bulunan tuz gölü, dünyanın en düz alanlarından biri olarak kabul görür. Bu yüzden 1997 yılında Thrust SSC, kara taşıtları hız rekorunu burada kırmıştır.

Aynı şekilde Tripoli Rocketry Association burada, düzenli olarak kişisel imal edilmiş roket organizasyonlarını icra eder.

Çölün ortasındaki volkanik kayalardan zaman zaman akan termal bu çok ilginç bir görüntü oluşturur
Kara Kaya çölü (Black Rock Dessert), harikulade renkteki gayzerleri kadar kuru kayalarıyla mistik bir yer olarak görünüyor. Bu yüzden olsa gerek, gerçekdışı sanatın geleneksel festivali, ‘Burning Man’, burada yapılıyor.

Kristal mağarası (Meksika)

Kristallerin yanına yaklaşan bir insan görene kadar mikroskopla bakılmış bir şekle benzeyen mağara, 10 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük kristallerini barındırıyor. Jeoloji uzmanları mağaranın fiziksel koşullarından dolayı dışarıda 60 santigrat dereceye ulaşan sıcaklıklardan etkilenmemesi kristallerin binlerce yıl önce oluşmasına sebep olmuş.

Meksika'da çölün altında bulunan dev kristal mağarası keskin kristallerle dolu
Meksika'daki Chihuahua Çölü'nün 1000 fit altında bulunan kristal mağarası süpermanin mağarası gibi.

İki kardeş tarafından keşfedilen mağara tesadüfen bulundu. Sondaj çalışmaları sırasında keşfedilen mağaranın duvarları ve üstü keskin kristallerle dolu.
Adeta bir kristal ormanı olan dev mağaraya inenler özel kıyafetler giyinerek korunuyor.
Magmanın 1 mil üstünde olduğu sanılan mağaranın zemin suyunun filtre edilme sistemi milyonlarca yıl öncesine dayanıyor.

Uzmanlar 600 bin yıl önce magmanın soğumaya başlamasıyla minarellerinde form değiştirmeye başladığına ve kristallerinde de bu değişim sonucunda ortaya çıktığına işaret ediyor.

19 Mart 2012 Pazartesi

Bermuda Şeytan Üçgeni Hakkında

Bermuda Şeytan Üçgeni olarak bilinen bölge çok eski tarihlerden beri efsanelere konu olmuş, adedta korkunun merkezi haline gelmiştir. Hem deniz ulaşımında hem de kara ulaşımında birçok kazaya neden olan bölge ile anlatılanlar artık insanların bölgeye karşı bakış açısını da değiştirmiştir.

Nedeni şu ya da bu olmakla birlikte bölgenin yapısında farklılıklar var ve bu farklı yapı bilim adamlarının merceği altındadır.

Bölgede battığı belirtilen gemiler ya da düştüğü öne sürülen uçaklar kazaların nedenleri konusunda spekülasyonları körüklüyor. Bu kazalar için net bir açıklama getirilebilmiş değil. Ancak, UFO vb. gibi bilim dışı iddialar bir tarafa bırakılacak olursa, okyanus dibindeki metanhidrat yoğuşumlarından serbest kalarak yükselen metan gazı ve gaz balonlarının yol açabileceği, aniden ortaya çıkan dev dalgalar şeklinde söylentiler var.