24 Aralık 2009 Perşembe

Ahmet Vefik Paşa ve Tiyatroları



Ahmet Vefik Paşa Bursa Devlet Tiyatrosu

Bursa'da ilk Türk tiyatrosunun kurulması 1879 yılına denk gelir. Ahmet Vefik Paşa'nın Moliere'den yaptığı adaptasyon beğeni ile karşılanınca, Paşa bu alandaki çalışmalarına devam eder. İlk bina Heykel'de, şimdiki Ziraat Bankası'nın olduğu yerdedir.

1957 yılında, daha önceden sinema olarak kullanılan şimdiki bina, “Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu” olarak düzenlenerek, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne devredilir ve 28 Eylül 1957 tarihinde İdil Biret konseri ile perdelerini açar. 1957- 1971 yılları arasında Turne Tiyatrosu olarak etkinliklerini sürdüren Bursa A.V.P. Devlet Tiyatrosu, 1971 yılında yerleşik düzene geçerek, kendi kadrolu sanatçıları ile çalışmalarını sürdürür.

Ahmet Vefik Paşa ve Yerleşik Bursa Tiyatrosunun Kuruluşu

Gazete haberlerine göre 15 Eylül 1879 tarihinde Bursa Tiyatrosu'nun yapıldığı haberi verilmektedir.Bu dönemde tiyatroda Ahmet Vefik Paşa'nın Moliere'den çevirdiği 34 adet eser sahnelenmiştir.Bursalılar önceleri bu oyunları yadırgarken, sonraları büyük beğeni ile izlemişlerdir.4.5 yıl Bursa Türk tiyatrosunun kabesi olmuş, çok sayıda önemli sanatçının yetişmesi sağlanmıştır.Bu süreç Vefik Paşa'nın bursa valiliğinden alınmasıyla sona ermiştir.Hatta valinin görevden alınma gerekçelerinden en önemlileri Bursalılara bir tiyatro binası ile tiyatro kültürü kazandırmış olmasıdır.İşte arşive göre Paşa'nın görevden alınma gerekçeleri:

Tiyatro biletleri valilik binasında basılarak zaptiye çavuşları aracılığıyla halka dağıtılmıştır.Hükümet sıfatına yakışmayacak biçimde Paşa, piyeslerin provalarında bulunmuş, haftanın bir kaç gecesini kadınlara ayırarak onları da tiyatroya getirmiş, zaptiyelerden oluşan bir bando takımını tiyatroya tahsis etmiştir.Kız Okulu öğretmeni İbrahim Efendi'yi artistlere hoca tayin ederek halkın ondan nefret etmesine ve bu yüzden bir takım kızların okulu bırakmalarına neden olmuştur."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder